Haj és fejbőr

Lehetséges okok 

A fejbőr és a haj problémáinak, betegségeinek a hátterében sokféle ok állhat.

A rendellenes működés, a tünetek hátterében állhat:

 • Külső ok: fertőzés, nem megfelelő sampon, festék és egyéb vegyi anyag által okozott károsodás, káros környezeti hatás
 • Belső ok: A szervezetben bekövetkezett harmóniavesztés, mely valamilyen betegségben, tünetek jelentkezésében nyilvánul meg. Egy hosszan fennálló stresszes állapot, trauma, családi problémák, belső békétlenség, túlhajszoltság, egészségtelen életmód mind okozhatnak betegségeket, elváltozásokat a szervezetünben. A hajunk pedig különösen érzékeny erre a harmóniavesztésre.

Ha az ok egy fertőzés, akkor azt azonnal lehet diagnosztizálni, ha viszont valamilyen a szervezetben lévő elváltozás az ok, annak kiderítése akár hosszabb idő is lehet, a hajgyógyász szakterületen túli, nőgyógyászati, fogászati, belgyógyászati vizsgálatokra lehet szükség.

Nem csak a tüneteket kezelem

A hozzám érkező páciensek olyan kezelésben részesülhetnek, ahol nem csupán a tüneteket próbálom enyhíteni, hanem a probléma gyökerére fókuszálva igyekszünk megtalálni az okot. Ehhez szükség van a páciensem együttműködésére, valamint szükséges lehet szakorvos (nőgyógyász, fogorvos, belgyógyász, hormonterapeuta) bevonására is.

Az okok kiderítése akár hosszabb folyamat is lehet, de addig sem tétlenkedünk, hiszen a fejbőr fertőtlenítésével, nyugtatásával vagy a vérkeringés serkentésével, az esetleges lerakódások eltávolításával és a hajhagyma erősítésével nagy mértékben tudjuk támogatni a fejbőrünket és a hajunkat.

Kik az érintettek?

 • Gyermekek - Gyermekek esetében a leggyakoribb probléma a koszmó, amely a hámréteg túlképződésének lerakódása. Ez az elváltozás nem marad tartós, de mindenképpen szükséges a kezelés, a rendellenes működés megszüntetése.
 • Kamaszok - Kamaszkorban nagyon sok változáson megy keresztül a szervezet, és ezzel együtt változik a bőr pH értéke is. Elkezd zsírosodni a bőr, és nem csupán az arcon, hanem a hajas fejbőrön is. Zsírosodik a haj, akár korpásodás is kialakulhat. A fejbőr nyugtatására és a normál pH érték visszaállítására speciális készítmények javasoltak.
 • Hölgyek szülés után - Szülés során óriási stressz éri a nők szervezetét, ennek hatására a szülést követő néhány héten belül erős hajhullás jelentkezhet, amit ha nem állítunk meg, nem erősítjük a hajhagymákat, akkor maradandó lehet a haj állományának megritkulása.
 • Felnőttek - Felnőtt korban fertőzések érhetnek, betegségek üthetik fel a fejüket, melyek hatással lehetnek fejbőrünk, hajunk egészségére.
 • Változó korú hölgyek - A nők hormonális hajritkulását is kordában lehet tartani. Teljes mértékben nem tudunk a hormonok útjába állni, de képesek lehetünk megerősíteni, és mérsékelni a haj ritkulását.
 • Férfiak - A férfiak kopaszodása genetikai eredetű. Ahol nem fénylik a fejbőr, ott még vannak egészséges szőrtüszők, és ezeken a helyeken még van esély a haj erősítésére.

Az egészséges fejbőr és haj

Milyen az egészséges fejbőr és haj megjelenése?
- Az egészséges fejbőr színe halvány rózsaszín, rugalmas és enyhén csillogó, lerakodásoktól mentes.
- Az egészséges haj fényes, csillogó, de nem zsíros tapintású, szekezete ép, nem roncsolódott.

A haj életciklusa

A haj életciklusa három szakaszból áll:

 • növekedési fázis (2-6 év)
 • átmeneti fázis (2-3 hét)
 • nyugalmi fázis (3 hónap)

A 2-6 évig tartó növekedési fázisban a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő. A növekedést betegségek és tápanyaghiány lassíthatja. A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. Egy ember hajszálainak körülbelül 85%-a van ebben a fázisban. A növekedési fázisban a haj közvetlen kapcsolatban áll a belső környezettel, azaz a vérrel, a nyirokfolyadékkal és a sejteken kívüli folyadékokkal. Amint a haj növekedése közben eléri a fejbőr felszínét, a külső rétegei megszilárdulnak, magukba zárva a kialakulásuk során felhalmozódott metabolikus anyagokat (ásványi anyagokat, nyomelemeket, méreganyagokat). Ez a biológiai folyamat egyfajta lenyomatot és tartós "állapotleírást" biztosít a szervezetben végbement anyagcsere tevékenységről és a fém- illetve toxintartalomról. A hajszálat elszarusodott mátrixsejtek alkotják.

A két-három hetes átmeneti fázisban a haj növekedése megáll. A hajhagyma nem kap több tápanyagot, a felszínre kerül, és elsorvad. A hajszálak 1-3%-a van ebben a szakaszban.

A három hónapos nyugalmi fázisban a hajgyökér működése szünetel. A hajhagyma elszarusodik, és elhal. A szakasz végén a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, ami újabb hajszálat kezd növeszteni. Az új hajszál kitolja a régit. Egy ember hajának körülbelül 15%-a várakozik ebben az állapotban.

Az egészséges hajváltás

A hajkoronánkat alkotó hajszálak nap mint nap, folyamatosan cserélődnek. Egy hajszál általános életciklusa 4-6 év. Szerencsére a hajtüszők működése időben eltolódik, így az elöregedett hajszálak nem egyszerre hagyják el a fejbőrünk,ugyanis ebben az esetben 4-6 évente teljesen megkopaszodnánk, majd újranőne a hajunk. Az időbeli eltolódás miatt naponta 30-50 hajszálunk hullik csak ki, viszont ez folyamatos cserélődést jelent. Hajmosáskor akár 50-80 szál hajunk is kihullhat, mivel a sampon bemasszírozása közben könnyen kifordulnak a fejbőrből a már amúgy is kihullásra készülő szálak. Biológiailag jellemző még ránk a tavaszi illetve az őszi hajváltás. Évente 1-2 alkalommal, kb. 3 héten keresztül a napi mennyiség két-háromszorosa cserélődik le.

Maga a haj maximális hossza is személyenként változó, és egyben a haj életciklusának függvénye. Van aki azt állítja,hogy nem nő a haja. Ez biológiailag képtelenség. A tüszőben folyamatosan képződnek a hajszálakat alkotó keratinsejtek, mennyiségük viszont természetesen attól függ, hogy:

 • elég jó-e a fejbőr és a tüszők vérellátása
 • van-e elég tápanyag a vérünkben, amiből keratinsejteket képezhet a hajszemölcs
 • genetikailag mennyire aktívak a hajszemölcseink