Zsíros fejbőr és haj

Nagyon gyakori probléma a fejbőr és ennek következtében a haj nagyon gyors elzsírosodása. Magas számban fordulnak elő olyan esetek is, hogy a páciens kénytelen naponta megmosni a haját, de ez sajnos nem hoz tartós komfortérzet javulást.

Tünetek:

A heti kétszeri hajmosás teljesen normálisnak tekinthető. Ha olyan mértékben zsírosodik a hajad, hogy ennél gyakrabban, akár naponta is hajmosásra kényszerülsz, akkor ezt a problémát mielőbb szükséges kezelni.
Ha a sportolás vagy a foglalkozásod miatt van szükséged gyakori, akár napi szintű hajmosásra, akkor ez természetesen nem tartozik a zsíros fejbőr és haj problémakörébe, viszont ebben az esetben fontos, hogy a napi hajmosást speciális,
erre a célra kifejlesztett samponnal végezd.

Lehetséges okok:

A túlzott zsírosodás a verejték- és faggyúmirigyek működésének felborulása miatt jelentkezik. Ennek a rendellenes működésnek az oka sokféle lehet, például:

  • belső szervi problémák
  • nem megfelelő sampon használata

Kezelés:

A kezelés első lépéseként egy fejbőrhigiénés kezelést alkalmazunk, amely minden szennyeződést és lerakódott hámsejtréteget eltávolít a fejbőrről. Egy megfelelő samponnal pedig normalizáljuk a fejbőrben lévő verejték- és faggyúmirigyek múködését, és ezzel visszaállítjuk a fejbőr egészséges pH értékét. Kirató használattal teljesen vissza tud állni a fejbőr normál állapota, nem érdemes tehát beletörődni abba, hogy gyorsan zsírosodik a haja.
Azért is nagyon fontos visszaszorítani a zsírosodást, mert a kialakuló zsíros korpa nagyon jó táptalaja az atkáknak, melyek a haj keratinjával táplálkoznak. A hajszálakat elrágva azok letörnek. Sok esetben azzal keresnek meg a páciensek, hogy hullik a hajuk, a kamerás vizsgálat viszonyt fényt derít arra, hogy nem hajhullásról, hanem a a verejték- és faggyúmirigyek rendellenes működéséből adódó többszörösen összetett problémával állunk szemben.

A fejbőr fertőtlenítésével és a mirigyek működésének szabályozásával visszaállítható a fejbőr egészsége.