Tanácsaim

A haj egészségéért

Ne várj túl sokat a hajmosással!

1 hétnél több időt ne várj két hajmosás között!
A heti 1 vagy 2 hajmosás a legideálisabb. Ha ennél több idő telik el két hajmosás között, akkor a faggyúmirigyek által temelt zsiradék olyan nagy mennyiségben veszi körül a hajhagymát, hogy az egyszerűen kicsúszik a hajtüszőből. Ezért van az, hogy ha nagyon hagytad elzsírosodni a hajadat, akkor hajmosáskor jóval több hullik ki, mint máskor. Nem kell ettől megíjedni, ez még nem hajhullás, viszont azt érdemes szem előtt tartani, hogy a fejbőrön lévő zsiradék nagyon jó táptalaja lehet az élősködőknek, baktériumoknak, atkáknak, melyek elszaporodása komolyabb kellemetlenségeket, fejbőr betekségeket okozhat.

Ne moss hajat indulás előtt!

Még akkor se, ha megszárítod!
Sokan gondolják úgy, hogy indulás előtt még belefér egy gyors hajmosás. Ezzel viszont az a gond, hogy a száraznak tűnő haj nem teljesen száraz, hiszen a fejbőr nedvességgel telt, a száradásához több időre van szükség, ennél fogva könnyen megfázhat, ami akár korpásodáshoz, hajhulláshoz vezethet.
Javaslom inkább, hogy akkor mossunk hajat, amikor tudjuk, hogy a haj teljes száradását követően még legatább 4-5 órát a lakásban tudunk tölteni.

Ne feküdj le vizes hajjal!

Este lefekszünk a puha párnára, ezáltal a haj nagyon lassan szárad, mert nem éri közvetlenül a levegő, amitől száradni tudna, de nagyon dús haj esetén az sem kizárt, hogy meg sem szárad reggelig. Az éjszaka folyamán az elnyújtott száradási idő alatt pedig nagyon könnyen megfázik a hajhagyma, emellett pedig eltolódik a fejbőr pH értéke, a száradás helyett sokkal inkább zsírosodni kezd, ami nagyon jó táptalaja a gombáknak és az atkáknak.

Rendszeres tisztítás! A megelőzés kulcsa!

A külső környzeti hatások, a stressz, leterheltség és számos ránk nehezedő negítív tényező mind nyomot hagy fejbőrünkön. Hirtelen túlzottan zsírosodni, korpásodni vagy hullani kezd a hajunk.
A havonta egy alkamlommal elvégzett fejbőrtisztítással elejét vehetjük ezeknek a problémáknak és számos kellemetlenségtől tudjuk magunkat megóvni.
A
fejbőrtisztító kezelés által eltávolíthatjuk a fejbőrünkön lévő esetleges felrakódásokat és normalizálni tudjuk a fejbőr működését.

Hanyagold a magasra kötött copfot!
Hanyagold a magasra kötött copfot!

Válaszd inkább a tarkóra kötött copfot és a kímélő fonatokat!

Lófarok? Inkább NE!

Örök divat a lófarok, már a néhány éves kislányoknak is készít ilyen frizurát az édesanya, majd a huszas, harmincas és negyven éves hölgyek körében is mindennapos viselet.
Gyors, praktikus, még nem kell hajat mosni, ezek az előnyei. Gyakori viselésének van viszont egy nagyon súlyos és visszafordíthatatlan következménye, amivel általában nem számolnak a lófarok kedvelői.
A szorosan a fejtetőre kötött hajtömeg bizony húzást gyakorol a homlok és halánték vonalában lévő hajszálak gyökerére, a hajhagymára. Egy-egy ilyen viselet alkalomadtán még nem okoz gondot, viszont a magasra kötött lófarok rendszeres viselésével egy idő után a hajhagymák megadják magukat, a rendszeres húzó erő hatására egyszerűen kicsúsznak a tüszőből. A tüsző újabb hajhagymát termel, majd az is kicsúszik, mert nem bír el a fizikai erőhatással, így évek alatt a haj vonala egyre feljebb és feljebb csúszik. Ezt látni azokon a hölgyeken, akik előszeretettel alkalmazzák ezt a nagyon könnyel elkészíthető frizurát, és ezt látom nagyon sok páciensemnél is, akik értetlenül állnak a dolog előtt, mert egyszer csak ráeszmélnek arra, hogy már nem olyan képet látnak vissza a tükörben, mint évekkel azelőtt.
A fejtetőre szorosan kötött copf helyett ajánlom a tarkóra kötött copfot és a fonatokat. Amellett, hogy egészségesebb a viselésük, sokkal inkább frizurának tekinthetőek, mint egy szorosan hátrakötött haj. Viszont ezeknél is figyeljünk arra, hogy ne húzzuk és ne kényszerítsül oda a hajszálakat, ahol ők nem akarnak lenni!