Probléma megnevezése

A leggyakoribb fejbőr betegségek közé tartozik a pikkelysömör (psoriasis) és a seborrheás dermatitisz, melyek kezelése a hajgyógyász kompetenciájába tartozik.

Tünetek:

Pikkelysömör esetén: A test különböző területein (végtagok külső felszíne, a könyök- és térdtájék, a mellek és a has alatti redők, combhajlat, külső nemi szervek és a hajas fejbőr) jelentkező viaszfehér, vaskos pikkelyes felrakódásokra hasonlító pörkök, amelyek szövődménymentes esetben szárazak, nem nedveznek, nem fekélyesednek ki, nem fertőződnek felül.

Seborrheás dermatitisz esetén: A hajas fejbőrön észlelhető kis pirosas foltok, melyek viszketnek, akár fájdalmasak is lehetnek, néhány nap alatt pedig fehér hámló felület keletkezik.

Lehetséges okok:

  • Mindkét betegség a stressz hatására alakul ki, és ha egyszer kialakult, akkor az esetleges újabb stresszhelyzetekben újbúl és újból felüti a fejét a betegség és jelentkeznek a tünetek.

Kezelés:

Közismert, hogy sajnos sem a pikkelysömör (psoriasis), sem a seborrheás dermatitisz nem gyógyítható, viszont a tünetek nagyon jól enyhíthetőek hidratáló pakolásokkal, gyulladáscsökkentő olajak alkalmazásával. Pácienseim, ha az otthonukban folyamatosan tartanak ilyen készítményeket, akkor a tünetek jelentkezésekor azonnal megkezdhetik azok kezelését, így a tünetek lefolyása is kíméletesebb és gyorsabb tud lenni, mintha kezeletlenül maradna az adott felület.
A külső kezelések mellett pedig a legnagyobb feladat a betegségben érintett páciens esetében az a belső munka, melynek során megtanulja megfelelően kezelni a stresszhelyzeteket, hogy azok minél kevesebbszer nyilvánuljanak meg testi tünetekben.